Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülőknek

2008.03.25

Szülőszemmel - gyerekszívvel

A gyermek intelmei szüleihez

1. Ne kényeztess el. Tudom jól, hogy nincs mindenre szükségem, amit kérek, csupán kipróbálom,hogy mit csikarhatok ki tőled.

2. Légy velem határozott. Ez azért fontos nekem, mert ezáltal érzem magam biztonságban.

3. Ne engedd, hogy rossz szokásokat vegyek fel. Te vagy az egyetlen, aki ezekre még idejekorán figyelmeztethet.

4. Ne viselkedj úgy velem, mintha fiatalabb lennék, mint amilyen vagyok. Ezzel csak azt éred el, hogy ostoba módon "nagy"-ként próbálok viselkedni.

5. Ne javíts ki mások előtt. Sokkal többet érsz, ha kettesben, csendesen elmagyarázod, hogy miben hibáztam.

6. Ne tégy úgy, mintha hibáim bűnök lennének. A kettő összekeverése megzavarja bennem az értékek megtanulását.

7. Ne védj meg cselekedeteim következményeitől. Néha szükségem van arra, hogy  - fájdalmak árán  -  magam tapasztaljam a következményeket.

8. Ne vedd rossz néven, ha azt mondom "nem szeretlek". Legtöbbször nem te vagy az, akit nem szeretek, hanem azt a hatalmat, ami megakadályoz, hogy kedvem szerint cselekedjek.

9. Ne törődj sokat apró egészségi panaszaimmal. Néha csak azt szeretném elérni, hogy figyeljenek rám.

10. Ne korholj állandóan. Ha folyton zsörtölődsz, csak úgy tudok védekezni, ha süketnek tettetem magam.

11. Ne felejtsd el, hogy nem tudom mindig pontosan kifejezni magam. Ezért tűnik úgy néha, mintha nem lennék "becsületes".

12. Ne rázz le, ha kérdésekkel fordulok hozzád. Ha nem válaszolsz, egy idő után azt veszed majd észre, hogy abbahagyom a kérdezést, és máshol keresek választ a kérdéseimre.

13.Légy következetes. Ha nem vagy az, zavartnak érzem magam és nem tudok többé bízni benned.

14. Ne mondd nekem, hogy a félelmeim butaságok. Nagyon is valóságosak ezek a félelmek, és csak úgy tudsz segíteni nekem, ha megpróbálsz megérteni.

15. Sose tégy úgy, mintha tökéletes és tévedhetetlen lennél. Túlságosan nagy lesz a csalódásom, mikor rájövök, egyik sem vagy.

16.Ne gondold, hogy elveszíted a tekintélyed, ha bocsánatot kérsz tőlem. Becsületes bocsánatkérés meleg érzéseket ébreszt bennem irántad.

17. Ne felejtsd el, hogy szeretek kisérletezni. Kérlek, nyugodj bele próbálkozásaimba, nem tudok meglenni ezek nélkül.

18. Ne felejtsd el, hogy milyen gyorsan felnövök. Biztos nehéz neked velem lépést tartani, de kérlek , legalább próbáld meg.

19. Ne felejtsd el, hogy nem tudok létezni szeretet és megértés nélkül, talán nem is kell ezt neked hangoztatnom. Vagy mégis?

20. Kérlek,  tartsd magad  jó kondícióban és légy egészséges. Szükségem van rád.

 

Gyakorlati tanácsok szülőtársaimnak:

Ha a gyerekek összekapnak valamin, egy játékon vagy csokin, ne avatkozz bele. Nélküled hamarabb kibékülnek és elfelejtik, hogy miért is volt a csete-paté.

Ha mégis beleavatkozol, soha ne kényszerítsd őket bocsánatkérésre. Így azt fogják hinni, hogy megbánás nélkül is van bűnrendezés. Inkább vezesd őket rá, hogy miben hibáztak vagy vétettek. Ha sikerül megértetned velük, akkor megbánják tettüket és maguktól is bocsánatot kérnek.

Ha látsz egy szép virágot, lepkét, vagy békát  stb. csodálkozz rá, hogy gyermekeid megtanulják csodálni ezt a szép teremtett világot.

Néha engedd, hogy otthon rosszak legyenek. Akkor jobban fognak viselkedni, ha vendégségbe mentek.

Ha kicsi lányod nem akarja azt a ruhát felvenni, amit te szeretnél, tegyél elé kettőt, hogy ő válasszon. Növeled az önállóságát és az önbizalmát. Lehet, hogy kiderül, neki is az tetszik, ami neked.

Írd föl gyermekeid első szavait, "aranyköpéseit". Később együtt olvassátok el. Vidám, emlékezetes perceket szereztek így egymásnak.

Nincs olyan étel, ami mindenkinek ízlene. Ha ráerőlteted, vagy "berepülőzöd" gyermeked szájába a nem kívánt falatokat, biztos, hogy felnőtt korában sem fogja szeretni.

Amikor együtt megy a család valahová, ne mondd meg az indulás  pontos időpontját. Induljatok akkor, amikor mindenki kész. Te legyél az első, és így segíthetsz a többieknek.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.