Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


finomságok

2008.06.04

 Sznikersz szelet

Erdélyben vendégeskedtünk, ott ettem először ezt a finom süteményt. Mindenkinek nagyon ízlett, ezért itthon is kipróbáltam. Szívesen ajánlom minden sütögetőnek, garantált a sznikersz siker.

Hozzávalók: 6 egész tojás, 5 tojássárgája, 30 dkg + 8 evőkanál cukor, 40 dkg dió, 3 ek. liszt, 1 cs sütőpor, 20 dkg vaj /vagy Rama/ 20 dkg fehér csoki, 20 dkg barna csoki. /Boci jó/

Elkészítése:

Tészta: a 6 tojás fehérjét felverjük, a sárgáját elkeverjük 15 dkg cukorral. Ezeket összekeverjük, majd hozzáadunk 20 dkg darált diót, 3 ek. lisztet, 1 cs sütőport. Ezt lassú tűzön megsütjük. Ha kihült, a tetejére kenjük a megolvasztott  és 4 evőkanál olajjal elkevert fehér csokit.

Krém: 8 ek. cukrot karamell színűre olvasztunk (vigyázat, kavargatni nem szabad, csak az edényt mozgatni), belerakunk 20 dkg vajat. Az 5 tojássárgát elkeverjük 15 dkg cukorral, ezt is belekeverjük. Majd 20 dkg durvára vágott, kissé megpirított diót, és az egészet  8-10 percig főzzük, az egészet rásimítjuk a már megszilárdult fehér csokira. Ennek tetejére lesz a barna csoki, ugyanúgy olvasztva, mint a fehér.

Megjegyzés: a diót nem muszáj darabolni, mert a pirítás után kéz között morzsolva apróra törik és a barna héja is lepereg, amit kifújok közüle.

 

 Kellevélbe tekert gombás rizs

Ma reggel a boltban friss, szép gomba volt a pulton. Olyan kívánatos volt, hogy vettem egy dobozzal.

Eddig általában pörköltöt készítettem belőle borsóval, tejfölösen. Most valami újat szerettem volna. A következő lett belőle:

Főztem rizst a szokásos módon. A gombát feldaraboltam és olajon hagymával, fokhagymával puhára pároltam. Sóztam, borsoztam. A rizzsel összekevertem és forró vízben kicsit leforrázott kelkáposzta levelekbe töltöttem egy-egy kanállal. Jénai tálban sorba raktam, tetejére tejfölt tettem. Sütőben sült kb. 20 percig. Az utolsó öt percre még szórtam a tetejére egy kis reszelt sajtot.

Szerintem fogok máskor is készíteni, mert ízlett.

 

Májpástétom

Tél egyik kedvence. Kenyérre kenve finom csemege.

Fél kg darált húsból és ugyanennyi májból - legjobb a csirkemáj, de bármilyenből lehet - külön-külön pörköltet készítek. Ízesitem babérlevéllel, majorannával, borssal, piros arannyal. 3-4 tojást keményre főzök, kb. 10 dkg füstölt szalonnát apróra vágok, egy egész hagymát fölszeletelek, 2 zsömlét vízbe áztatok, kicsavarom. Az eddig fölsoroltakat húsdarálón átdarálom, jól összekeverem, mustárt teszek bele ízlés szerint. És már lehet is kenni a kenyérre.

 

Aki szereti a frissen szedett földiepret, az kóstolja meg megmosva, tejföllel nyakon öntve, megporcukrozva. A tejszínhab már el is maradhat.

Lángost és a pizzát ugyanabból a tésztából sütöm: 

Tészta: 30-40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, amit 3 dl langyos vízben egy kanál cukorral felfuttatok, 1 kávéskanál só, Ezt jól kidolgozom, megkelesztem.

Pizza: ez a tésztamennyiség elég egy 25x40-es tepsibe, vagy 30 cm átmérőjű pizzasütőbe. A tésztát az edénybe simítom, amit előtte kicsit megolajoztam. Ha Kornélnak sütöm, akkor tejföllel kenem meg, mielőtt rápakolnék mindenféle finomságot - főtt tojás, kolbász, sonka, kukorica, paprika, paradicsom, hagyma, gomba, stb. - Ha magamnak, akkor pizzaszósszal kenem . A tetejére majonézt, mustárt  nyomok és sajtot reszelek.Ezek után sütőm.

Lángos: Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kézzel szétnyomkodom, elsimítom. Nagy lángos-szaggatóval kiszaggatom. Kicsit még kelni hagyom, amíg az olaj megmelegszik, amire vigyázni kell, ne legyen túl forró sem, és kevésbé forró sem. A lángosokat kissé megnyújtva teszem az olajba. Mindkét oldalukat megsütöm. Fokhagymás tejföl, sajt mehet a tetejére.Ebből a tésztamennyiségból csak 8-10 db lesz. Ezt tudva kell kalkulálni, ismerve a család étvágyát.

 

A legfinomabb borsóleves abból a borsóból készül, amit te vetettél, kapáltál és szedtél frissen a kertedből. Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, de azért leírom, hogyan készítem.

A kifejtett borsót és szintén a kertemből szedett ujjnyi vastag (vékony) sárgarépát kevés olajon megdinsztelem. Egy kanál lisztet szórok rá, egy kevés pirospaprikát. Összekeverem és vízzel fölengedem. Megsózom. Mikor a borsó és a répa puhára főtt, egy tojásból és lisztből apró galuskákat szaggatok bele.

Borsópörkölt a másik kedvenc. Ugyanúgy készül, mint a rendes pörkölt, csak hús helyett borsóval. Ha gombát is teszek hozzá, akkor tejföllel behabarom. Ha csak borsó, akkor a kész nokedlivel keverem össze, és aki akar, az tesz rá tejfölt. De jó hozzá párolt rizs, tarhonya vagy tészta. És persze saláta.

Gyümölcsleves.  Most, amikor itt a gyümölcsszezon nem hagyhatjuk ki a finom gyümölcslevest. Akár hidegen, langyosan, de van, aki melegen szereti. Lehet csak egyfajta gyümölcsből, de többféléből is. A gyümölcsöt megmosom, kimagozom, meghámozom, apróra vágom, fajtájától függően. Vizet engedek rá, hogy ellepje. Teszek rá cukrot, - ha Titi itthon van, akkor csak mézzel édesítem, - kevés fahéjat. Amikor forr a víz, egy csomag vaníliás, vagy tejszínes pudingport simára keverek 2-3 dl vízzel, és ráöntöm. Ezzel is felforralom. Hagyom, hogy mindenkinek kedvére hűljön. Lehet rá tejszínhab, vagy habporól készített fehérség. Ha málna is van, akkor azt csak ilyenkol teszem bele.

Málnaszörp frissen szedett málnából. Egyszerű és nagyon finom. A málnát összetöröm, csak úgy , a kezemmel. 1 kg málnára öntök 6 dl vizet. Kell rá egy késhegynyi borkősav és szalicil. Jó, ha van olyan textil anyag otthon, ami átengedi a málna levét. Ezen keresztül átcsorgatom a málnát. Ami lecsöpög, annak minden literéhez 1 kg cukrot keverek. Szaliciles vízzel kiöblített üvegekbe töltöm. Nincs ideje megromolni. Vízzel, szódavízzel hígítva fogyasztható.

Pulykacomb: Mostanában, ha kevés az időm a sütés-főzésre, akkor pulykacomb-filét - csontosan is jó - sütök. Megsózom, jénai tálba teszem, cikkekre vágok mellé néhány, 2-3 db hagymát. Lefedem és sütőben puhára sütöm. A sült hagyma különösen finom mellette. Rizzsel vagy krumplipürével körítem.

 

Ostyatekercs ,Simon kedvence

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 tojás, 15 dkg keksz, 10 dkg vaj /Rama/. 2-3 db ostya-tortalap.

A tortalapokat nedves konyharuha közé téve megpuhítom. A tojást, kakaót, cukrot jól összekeverem, felfőzöm, nem túl hígra, A kekszet apróra összetöröm, ráöntöm a masszát és a vajat is belekeverem. Lehet beletenni pici rumot. Rárakom az ostyalapra és alufólia segítségével szorosan feltekerem. Hűtőben  lehűtöm. 3-4 óra múlva lehet szeletelni.

Ez a mennyiség soha nem elég, ezért mindig a dupláját készítem. Tortalapból érdemes olyat vásárolni, ami keskenyebb és hosszabb.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.